MA Studies > Public space design > Public space design alumnus > Edwin van Son

Edwin van Son

Alumnus


Thesis : The Image of the City

Globalisering heeft in de Nederlandse steden geleid tot dezelfde functionele ontwikkelingen. In iedere stad wordt het beeld gedomineerd door dezelfde grote winkelketens. Om toch de eigen identiteit van de stad te benadrukken worden cultuur en de inrichting van de openbare ruimte ingezet als middel om zich te kunnen onderscheiden. Maar is de openbare ruimte nog wel de reflectie van de identiteit van de stad of is het verworden tot handtekening van ontwerper en natte droom van bestuurder.
Wat is eigenlijk de identiteit en hoe wordt het begrip gehanteerd in de ontwerppraktijk, welke ontwikkelingen zien we op het gebied van cultuur in steden en wat is de rol en ontwikkeling van de openbare ruimte op deze ontwikkelingen.


Ontwerp : Verborgen Verleiding

Mijn ontwerplocatie is het 'Hofkwartier', gelegen in de historische binnenstad van Dordrecht. Een kwaliteit van het gebied is dat het uitnodigt om ontdekt te worden via de vele poorten en smalle straten waarin men zijn eigen weg door het gebied kan vinden. Aan de andere kant moet het gebied wel gevonden worden! De aanhaking aan de omliggende delen van de stad is nu echter slecht te noemen. De openbare ruimte is slecht ingericht waardoor een rommelig geheel is ontstaan.

In het stedebouwkundig plan worden een aantal maatregelen voorgesteld die het historisch stratenpatroon herstellen. Door sloop en een aantal toevoegingen wordt het karakteristieke van het gebied, smalle straten, veel onderdoorgangen en bijzondere plekken en pleintjes versterkt. Nieuwe culturele functies worden op strategische locaties in het gebied geplaatst. Nu functioneel het gebied weer aan de stad is verankerd moet ook de inrichting van de openbare ruimte op een hoogwaardig niveau worden gebracht. De nieuwe inrichting kenmerkt zich door het gebruik van materialen die eigen zijn aan de binnenstad van Dordrecht, gebakken klinkers als basis en accenten met natuursteen.

De vernieuwde Kloostertuin vormt een prachtig contrast met het drukke naastgelegen Statenplein. Er is gekozen voor een rondgang met geknotte platanen. Grenzend aan deze rondgang wordt door middel van natuurstenen blokken een scheiding gemaakt met het open middendeel. Deze blokken zijn dusdanig qua maat dat deze werkt als een groot zitmeubilair met talloze mogelijkheden. Het open middengebied bestaat uit een groot gazon waar men heerlijk kan vertoeven op zomerse dagen.
Het nieuwe Museumplein vormt het voorplein van het Dordrechts Museum maar is veel meer dan dat! Het is een museum nieuwe-stijl waarbij de museumzaal zich in de openbare ruimte bevindt. In twee grote vitrines zullen tentoonstellingen te zien zijn helemaal gericht op de wens van de bezoeker. Door middel van nieuwe technieken zijn via de mobiele telefoon diverse tentoonstelling te downloaden die op grote schermen in de vitrinekasten zullen worden geprojecteerd.

Back